Piráti v Kroměříži odmítají prodloužení Baťova kanálu

19. 02. 2020
Piráti v Kroměříži odmítají prodloužení Baťova kanálu

Ve čtvrtek 20. února budou zastupitelé Kroměříže projednávat memorandum o prodloužení Baťova kanálu. Názory koalice nejsou sjednocené, o čemž nasvědčuje i hlasování radních v poměru 5:4 pro kanál. Piráti v Kroměříži tento záměr podpořit nemohou, neboť cítí, že je to pouhý předstupeň pro schválení megalomanského vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe.

„Překopávat vodní toky kvůli turismu vnímáme jako hloupost. Naštěstí však tušíme, že na realizaci nebudou peníze. Je proto škoda, že stát i kraj místo obnovy lužních lesů a opatření vedoucích k zadržování vody v krajině plánují raději tyto megalomanské projekty s mizivou návratností,“ shrnul místostarosta Kroměříže Vratislav Krejčíř.

Po čase se opět dostává na povrch projekt vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Kanál, který by naprosto zdevastoval naši krajinu, má však za sebou velkou řadu lobbistů. Piráti upřednostňují investici do vysokorychlostních železnic než do vodního kanálu. „Bojíme se, že schválením Baťova kanálu dáváme de-facto zelenou vodnímu koridoru DOL, proto jestli tento návrh zastupitelé schválí, předložíme návrh připojit se k memorandu proti kanálu Dunaj-Odra-Labe,“ ukončil pirátský místostarosta.

Autor článku

Jaromír HorkýJaromir Horky

Jaromír Horký

Krajská mediální spojka, psavec, kontakt pro média